Съоръжението ще изследва сърдечно-съдови заболявания, лимфоми, тумори на нервната система

Уникален томограф, който може да открие туморни образования още в съвсем ранен стадий вече работи у нас.


Той се намира в отделението по нуклеарна медицина в столичната болница „Иван Рилски”.

 
С новата технология е предвидено да се изследват сърдечно-съдови заболявания, злокачествени образувания, лимфоми, тумори на централната нервна система.


Завеждащия лекар на отделението по нуклеарна медицина д-р Йордан Палашев заяви, че „туморът може да бъде хванат тогава, когато би могъл да бъде повлиян най-много както с хирургична интервенция, така и медикаментозно”, а това от своя страна повлиява много на бъдещето на пациента.


Неудобството на пациентите по време на изследването също ще бъде сведено до минимум, тъй  като пациентът ще приема два пъти по-малко изотоп, изследването ще трае два пъти по-малко време, а резултат като качество ще е много по-добър.


„Може да се получат в 30-40% по-точна диагноза за редица заболявания”, твърди Палашев.


В страната има още 16 томографа. Този обаче е първият, който работи с най-модерните технологии. Тази апаратура според специалистите е нова и в Европа, тъй като към момента освен нашият има само още един и той е в Полша.


Д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” заяви пред Нова телевизия, че „здравната каса и в момента покрива изследването и на другите 16 камери, които са от по-старите модели и предполагам, че няма проблем да се договорим за част от пациентите, за които в момента държавата заплаща много по-скъпи изследвания да преминават през този апарат”.


Възможностите на гама камерата позволяват дневно да бъдат изследвани до 30 пациента.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Мария Димитрова