Проектът „Белене” е единственият реален, смята лидерът на БСП

„7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е гола заявка на правителството”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Събуди се”.

„След като спряха най-изгодния ядрен проект в Европа, ГЕРБ заявиха, че ще правят 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Много хубаво, но нямат нищо, за да се стигне до тази идея. Няма нито технически проучвания, нито финансови разчети”, коментира Станишев. Според него за да се стигне до реализацията на тази идея са необходими 7-8 години.

За построяването на нова ядрена централа според Станишев са нужни 15 години. А от рестартирането на проекта „Белене” през 2002 година са минали 10.


„Белене” е единственият реален проект, с лицензирана от ЕС площадка, който има технически проект, направени са фундаментите, основите, вложени са сериозни пари”, коментира опозиционният лидер.

Обвиненията, че ако е искал да строи „Белене”, е щял да подпише, Станишев определи като лъжи.

„За да се подпише окончателния договор, трябва първо да има технически проект, който да е на 100% одобрен от Агенцията за ядрено регулиране”, допълни той.

Станишев заяви, че инвеститорът за „Белене”- германския консорциум RWE, е бил избран през 2008 година с конкурс между най-големите европейски компании.

„За „Белене” досега не са давани държавни пари, давани са пари от НЕК”, поясни той.