Според лекарите обаче не съществува метод, с който да накараш насила пациента да се прегледа

Всяка година, всички ние трябва да минаваме задължително на профилактичен преглед. Много малко хора обаче наистина го правят.

Оказва се обаче, че това може да има много сериозни последствия, защото за всеки пропуснат преглед наказанието по закон е един месец лишаване от здравни осигуровки. Може ли така всички ние да се окажем без здравноосигурителни права, провериха кореспондентите ни от Монтана.


През кабинета на доктор Джурджов до момента на  профилактичен преглед са преминали около 60 процента от неговите пациенти. Една от тях е Цанка Радойкова, на която преди години именно на такъв преглед са открили диабет. Оттогава тя не пропуска задължителното посещение при лекаря.


„От три години боледувам и съм правила само два пъти и беше с голям зор, но сега вече съм съгласна, че е необходимо да се направи”, разказва Цанка Радойкова.


По думите на д-р Джурджов обаче няма точно „определен начин или метод, който да накараш насила някой да дойде да се прегледа, ако самият той не е убеден, че ще има полза. Всичко останало е отчитане на дейност без никакъв краен ефект”, категоричен е лекаря.


По различни причини обаче повечето пациенти не ходят на тези прегледи. Ако се спазва закона, всеки от тях трябва да изгуби здравните си права за един месец. Същият закон, обаче не е предвидил кой трябва да наложи такава санкция.


„Не е в кръга на правомощията на здравната каса. Трудно ми е да отговоря дали е в правомощията в НАП, такава връзка ние с тях нямаме”, коментира случая Анна Първанова – старши експерт в РЗОК Монтана.


От Националната агенция по приходите ни отговориха, че единствения начин хората да загубят здравните си права е, когато  не си плащат редовно осигуровките.


Здравните права на лицата, които са самоосигуряващи се прекъсват автоматично в системата на НАП, когато за последните 36 месеца, те имат неплатени повече от три месечни вноски, обясниха още експертите.


Единствено Регионалните здравни инспекции могат да налагат парична санкция, ако някой не се яви на задължителен профилактичен преглед. Реално обаче глоби се налагат само на родители, които са пропуснали задължителните имунизации на децата си.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Биляна Борисова