Червеното злато на Франция се прави от сорт гаме, отличаващ с изключителен аромат и вкус

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от младо вино се отварят в целия свят. Сред първите у нас, които опитаха от виното, бяха министър Томислав Дончев, френският посланик Филип Отие и председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлайе.


С леко лилавеещ цвят, фин аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свеж вкус младото вино от сърцето на винарския свят - районът Божоле е наричано gouleyant – „оживен”, тази година обаче не беше най-добрата за реколтата.


Червеното злато на Франция се прави от сорт гаме, който се отличава с изключителен аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.


65 милиона бутилки са продадени тази година в различни краища на света. В София също е пристигнало сериозно количество.

 

За новата реколта Божоле Нуво с нас разговаря Ерве Комбал, член на УС на Френско-българската търговска камара.