Погрешно издаден смъртен акт обърква живота на Атанас Алурков

 

От две години и три месеца Атанас Алурков обикаля софийските улици в търсене на работа и със... собствения си смъртен акт в джоба. Той се води умрял по документи от есента на 2010 г. 
 
Преди три години все още живият и на книга мъж решава да помогне на приятеля си Велизар. Кани го в дома си и за известно време стават съквартиранти.
 
„Живееше в нас. После го поканих да напусне, защото просто не можех да го издържам вече. Той нищо не правеше и отиде да живее в наш познат на долната улица. Там се разболява от рак на гърлото и след три месеца почива”, разказва Атанас.
 
В нощта на смъртта на Велизар в джоба му е намерено копие от личната карта на приятеля му. Така смъртният акт е издаден на името на живия Алурков.
 
В момента той е безработен. Не може да започне работа, защото няма лична карта. От МВР не искат да му издадат, защото всъщност човекът се води мъртъв. 
 
По случая вече се води и дело. В края на месеца съдът ще заседава отново. Едва след това ще бъде взето решение дали Алурков е жив и за държавата. Дотогава тялото на истинският починал - Велизар Велинов, ще продължава да стои в отделението по патология на Първа градска болница. 
 
Репортер: Станимира Иванова