Вредният навик може да доведе до инфекция на пикочните пътища...

На 19 ноември в Новините на Нова ви разказахме, че 70% от децата не използват тоалетните в училище. Най-често причината за това е лошото състояние на санитарните възли.
 
Камерата ни обиколи няколко столични училища. Изводът - оказа се, че голяма част от тоалетните в родните школа не покриват елементарния минимум от санитарните изисквания. Хигиената на места е спорна, а консумативи като тоалетна хартия и сапун липсват. За топла вода да не говорим.

Учениците, които застанаха пред камерата на Нова, обясниха, че ходят до тоалетна вкъщи. Те обаче прекарват между 5 и 7 часа в училище, през които не използват тоалетна. Оказва се, че това крие сериозни рискове за здравето им.

До какви рискове за здравето на децата води вредният навик за стискане в ученическа възраст?

„Самото отлагане на изхождането по голяма нужда води до притискане на пикучния мехур и е още една предпоставка за повишаване на риска за инфекция на пикочните пътища", обясни здравният експерт доц. Маруся Лилова.  

По нейни думи, част от децата избягват да пият много вода, за да не им се налага да уринират в училище. По този начин обаче, те държат организма в състояние на обезводняване – нещо, което не е желателно, тъй като е една от предпоставките за развитие на бъбречно-каменна болест.

Често нежеланието на децата да посетят училищната тоалетна не е по тяхна инициатива. Оказва се, че самите родители им препоръчват да ползват училищните тоалетни само в краен случай.

Според доц. Маруся Лилова обаче, именно родителите трябва да упражнят цялото си влияние върху училищните власти, за да се приведат тоалетните в подходящ хигиенен вид.

От друга страна, страховете на родителите са свързани със сигурността на децата им и посегателства в тоалетните, тъй като те невинаги са обезопасени и защитени.

Подробности по темата ще намерите във видеото.

Репортер: Живко Константинов