Прокуратурата иска разследването да започне отначало

Пореден голям скандал избухна в съдебната система. Обвинението за пране на пари, източени от програма САПАРД, срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков пропадна окончателно. Прокуратурата иска разследването да започне отначало.


Първоначално част от подсъдимите бяха признати за виновни, след това всички бяха напълно оправдани. До трета инстанция сега няма да се стигне. Това предизвика словесна война и взаимни обвинения между прокурорите.


„Не така обаче мисли прокурор Стойчо Ненков, в нарушение на всички вътрешни разпоредби, г-н Ненков в последния срок оттегля протеста срещу двамата основни обвиняеми”, заяви главният прокурор Бойко Найденов.


С този акт на прокурор Стойчо Ненков, на практика Людмил Стойков и Марио Николов трябва окончателно да бъдат признати за невинни по всички обвинения.


„Какви са били мотивите му мога само да предполагам и не мога да ги казвам, това, което е написал е, че се води от вътрешното си убеждение. Аз обаче се съмнявам, че той е успял да изчете дори всички материали по делото, той дори не знаеше основни неща по делото”, заяви още Найденов.


Прокурор Стойчо Ненков обясни, че познава делото и по него не са събрани никакви доказателства за вината на Марио Николов и Людмил Стойков. Той подкрепи мнението на Апелативния съд, че разследващите не са си свършили работата още в началото на разследването и така крахът на процеса е бил предизвестен.


„Аз имам свое вътрешно убеждение за това – имате ли обяснение – да, делото е провалено изначално и сега искат да има някой виновен”, смята прокурор Ненков.


Какви са били мотивите на Стойчо Ненков и нарушил ли е някакви правила се оказа, че ще проверява прокуратурата. Бойко Найденов обясни, че той може да бъде подведен под отговорност за възпрепятстване на правосъдието.


„Необичайно е. Не знам за такъв случай след толкова години мисля, че не се е случвало. Не се смущавам, имам здрава нервна система”, оправда се прокурор Ненков.


Що се отнася до същността на спора – делото за пране на близо 15 милиона лева, източени по програма САПАРД – всичко започва отначало. Прокуратурата ще иска връщане на процеса във фаза разследване.


Репортер: Надя Ганчева