Догодина държавата обещава да дава с 600 лева повече за годишната издръжка на дете

По-малко то 3 лева на ден отделя държавата за храната на дете в социална институция. А сумата не е променяна от години. Според експерти, тези пари стигат единствено за закуска и едно междинно хранене.


Оказва се, че едно дете в институция струва на държавата точно 6106 лева на година или около 17 лева на ден. Тези пари обаче трябва да осигурят всичко нужно за живота на детето.


„В тях влиза освен храната – заплатите на служителите, осигуровките, отопление, осветление, вода, дрехи и всичко за каквото можете да се сетите. За храна на дете остават около 2.90 лева”, обясни Галина Йотова – управител на Център за настаняване от семеен тип.


Според изискванията на здравното министерство за децата трябва да се осигурят пет хранения на ден.


Инструкторът по лечебно хранене Веселин Влашев смята, че „с 2 или 3 лева мисля, че е невъзможно да се покрият тези средни нужди, като калоричен и химичен състав. Знаете, че на пазара дори една баница е лев, а как е възможно в рамките на целодневното хранене – петкратно – да може да се покрият нуждите на децата?”


Че сумата е недостатъчна признават и от Агенцията за Социално подпомагане. Затова самите институции търсят алтернативни начини да увеличат тези суми.


Основно на дарения разчита и центърът за настаняване от семеен тип на директорката Галина Йотова. Въпреки това тя не спира да се надява на помощ от държавата:


Догодина държавата обещава да дава с 600 лева повече за годишната издръжка на дете - тоест точно 6711 лева.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова