Получаваме повече пари като компенсация от Европа за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Около 75 милиона евро повече ще получи България като компенсация от Европа за спирането на четирите реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Така обезщетението се очаква да бъде около 260 милиона евро, заяви премиерът Бойко Борисов. Те трябва да ни бъдат изплатени до 2020 година.

В същото време Борисов е настоял и средствата за България по еврофондовете в бюджета на Европейския съюз да не бъдат намалявани.

Решението затова кой колко ще получи в следващите години от европейските пари ще стане ясно през януари, обяви премиерът Борисов.

„За най-бедната и най-изостанала държава в ЕС не трябва да се намаляват парите, а във всички случаи трябва да са повече, отколкото предишния програмен период, и ги убедих, че начинът, по който сега България ги усвоява ще ги усвоим и тези, които живот и здраве ще ни бъдат дадени”, обяви премиерът.

Близо 7 милиарда евро са средствата от фондовете, които трябва да бъдат усвоени от страната ни до края на 2013 година.

„Ние, които се гордеем с това, че над 25-30 пъти повече пари усвояваме от Брюксел, имаме още 70% да усвоим и аз съм убеден, че до следващата година това ще го направим, но това е лоша стартова позиция. Преди обаче да се стигне до разговорите за съкращения на бюджетните средства, заявката на България беше да усвоим още около 8 милиарда евро до 2020 година по фондовете. Сред основните пера, по които са ни необходими средства, са екологията и инфраструктурните проекти”, допълни още министър-председателят.

Премиерът и този път не пропусна да влезе в задочен спор с лидера на БСП - Сергей Станишев. Поводът - критиките на социалиста, че Борисов не е опазил националния интерес в Брюксел.

„Той няма как да знае как се защитава националния интерес по простата причина, че по негово време бяха спрени всички пари по еврофондовете, това е една от атаките сега към България”, контрира Борисов.

Премиерът отказа да се меси в редиците на СДС по казуса за конституционен съдия и оттеглянето на Петър Стоянов като кандидат. Той заяви, че ГЕРБ ще подкрепи нов кандидат на сините, ако издигнат такъв.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Мария Димитрова