Спор по темата водиха съавторът на книгата „Турците в България” доц. Йорданка Бибина и Ангел Джамбазки

„Това не е книга, която отрича Турското робство. Обикновено ние в науката прецизираме терминологията. И аз бих искала да помоля хората, които твърдят, че трябва да се употреби терминът „робство”, да дефинират думата”. Това заяви доц. Йорданка Бибина – историк и съавтор на книгата „Турците в България”.


Авторката твърди, че книгата е щяла да излезе на пазара още през май тази година, но поради липса на някои от авторските статии се е забавило излизането й на пазара.


„Разглеждайки този албум ми правят впечатление няколко неща – половината от статиите, които не се отнасят за бита, конкретни ястия, са чисто политически. В тях има много неверни внушения. Но дефиницията „робство” я е дал българският народ. За него турското робство е това 500-годишно време, в което е бил подложен на геноцид и българите са били продавани като животни на пазари”, контрира я зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.


Според него книгата е политическа, защото в материала се хвали ДПС.


„Този албум може спокойно да бъде написан от Ахмед Доган и да бъде редактиран от Ердоган. Защото Турция има една политика, с която щедро финансира всякакви такива начинания, с които подменя историята”, заяви още Джамбазки.


Целия разговор гледайте във видеото.