Причината са поправки в Закона за насърчаване на инвестициите

Нови обвинения в лобизъм отправи опозицията към управляващите. Причината са поправки в Закона за насърчаване на инвестициите. Текстовете, внесени от ГЕРБ, предвиждат, който инвестира над милион и половина лева в продукти, свързани с авторското право, да получава преференции.

От „Коалиция за България” изразиха съмнение, че въпросната поправка се вкарва заради конкретна филмова компания.

В първоначалния вариант на текстовете пише, че държавата частично ще възстановява разходи за осигуровки на онези работодатели, които открият много работни места. Според БСП допълнението на депутата на ГЕРБ Диан Червенкондев стеснява още кръга на кампаниите, които могат да получат облекчения.

„Бихте ли ми казали защо ограничавате премиера да се снима само с Робърт Де Ниро и с Шварценегер? Онзи ден беше Дженифър Лопес тук. Разходите, които тя е направила тук са доста над 400 хил. лв. Защо не му дадем възможност да освободи и тези разходи и да се снима с нея, много по-приятно щеше да бъде?”, коментира депутатът Румен Овчаров.

Според Диан Червенкондев обаче поправката в закона цели да насърчи българските и чуждестранните инвеститори.

В спора се включиха и от ДПС. Йордан Цонев посочи, че и в момента филмовата компания „Ню имидж” ползва достатъчно преференции от страна на държавата.

„Колеги от ГЕРБ, убеден съм че не знаете, че ДДС на тази компания се възстановява с наредба. Проверете и ще видите. Цялата индустрия, която работи тук, работи успешно. Няма нужда от още преференции”, отбеляза Йордан Цонев.

Поредният депутат, който определи предложението на Диан Червенкондев като скандално, беше Петър Димитров. Според Димитров вместо да говори за възстановяване на разходи за осигуровки, предложението на Червенкондев дава облекчение за материални разходи.

„Материален разход е билетът на Шварценегер до България. Материален разход е хотелът на Шварценегер, материален разход е ял, пил и се веселил и за всичко това българите трябва да бръкнем в нашия джоб”, коментира депутатът от „Коалиция за България”.

Въпреки протеста на опозицията, предложението беше прието след две прегласувания от депутатите в залата.

Репортери: Ина Гълъбова