Те са свободни сами да избират какво да правят, заяви лидерът на ДСБ

ДСБ няма да се опитва да привлича изгонените и напусналите СДС. Това заяви лидерът на „тъмносините” Иван Костов в предаването „Здравей, България”. По думите му те сами могат да решат какво да правят.

Самото предложение на премиера Бойко Борисов към СДС за издигане на кандидатура за конституционен съдия, Костов определи като „унижение на сестринска партия”.

ДСБ пък отказват да номинират отново Екатерина Михайлова, защото става въпрос за „международен скандал, забъркан от ГЕРБ, ДПС и БСП, като са избрали Венета Марковска” за конституционен съдия.

„Сами трябва да си решат позорния казус. Ние не сме тези, които да ги вадим от тази ситуация”, допълни лидерът на ДСБ.

Според Костов с последната декларация на „Синята коалиция”, че няма да издига кандидатура, са прекратени спекулациите.

„Депутатите върнаха въпроса обратно при тези, които посочиха Венета Марковска, за да се поправят”, коментира Костов.

Същевременно решението изборът на главен прокурор да става по електронен път, а не с бюлетини, Костов определи като натиск и нарушаване на Конституцията.

„Изборът на главния прокурор е таен. Но сега ще се прави по електронен път, за да може тези, които са против предварително оповестената кандидатура, да бъдат видени от привържениците й и да бъдат притиснати”, смята Костов.

Що се отнася до подготовката на ДПС да иска вот на недоверие към правителството, Иван Костов заяви, че в никакъв случай ДСБ няма да го подкрепят.

ДПС се опитват да излязат от изолация. В никакъв случай няма да го подкрепим. Няма кой да се хване на този трик на Доган”, заяви Костов.