Българският премиер и президентът на САЩ се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом

Късно в понеделник българско време приключи срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Барак Обама. Афганистан, отпадането на визите за българи и атентата в Бургас бяха основните теми, които двамата лидери обсъдиха.
 
Преди да останат насаме за важните въпроси, в Овалната зала допуснаха и журналисти, за да чуят изявленията на двамата лидери.
 
„България се доказа като един изключителен съюзник на САЩ”, заяви Обама.
 
В разследването на атентата на летище Сарафово участват служби от цял свят, а както стана ясно след срещата - ще помагат и американските. Все още обаче никой не може да каже кой е терористът, взривил автобуса, и откъде идва, въпреки че разполагат с ДНК-профила, пръстовите отпечатъци и негови снимки. Нямат още и доказателства каква за връзката му с другите двама души, които също се разследват.
 
САЩ, заедно с Великобритания, подкрепят версията на Израел, че зад кървавото терористично нападение стоят Иран и „Хизбула”. Предположение за това кой е виновен има и страната ни, но отказва да го обяви официално. Това ще се случи, след като службите съберат достатъчно и неоспорими доказателства. За това обаче трябвало още работа.
 
„Това, което имаме към момента за службите е достатъчно, но няма да мине пред съда”, заяви министър-председателят.
 
Повече усилия били необходими и по въпроса с падането на визите за САЩ.
 
Страната ни получи хвалби и признания за добри двустранни отношения в сигурността и правораздаването. Президентът Обама ни нарече „бъдещ лидер на Балканите” и дори ни благодари.
 
„Искам да благодаря на премиера за силното партньорство в НАТО. България оказа голяма подкрепа и в мисията в Афганистан”, заяви държавният глава.
 
В края на разговора премиерът Борисов поканил американския президент да организира следващата си среща с лидерите от Източна Европа в София. При подобно събитие, но в Прага, беше и първата среща между двамата.
 
„Мисля, че е важно да знаете, че премиерът има черен колан по карате и трябва да бъдете много внимателни, ако му се изпречвате”, пошегува се в края на разговора Обама.
 
Подробности за разговорите ще намерите във видеото.


Репортери: Марина Стоименова