50-метровото съоръжение дава възможност за 360-градусов обзор на летището

Новата контролна кула на летище София е готова. Тя ще се издига близо до втория терминал на аерогарата.


С новата модерна придобивка страната ни ще може да поеме по-голяма натовареност.  50-метровото съоръжение и новата система за контрол на движението ще гарантират по-голяма безопасност на полетите.    


Строежът започна точно преди година и два месеца. По същото време изграждат същата кула и на летището в Манчестър. България обаче изпреварва англичаните предсрочно.


15 милиона лева ни струва една от най-модерните кули в Европа.  


„С гордост мога да споделя това, че стойността на проекта тук е три пъти по-ниска, отколкото в Манчестър. Най-важното, което е за България е, че нещата се движат по-добре, отколкото другите страни!”, обясни Ивайло Василев, директор на „Ръководство въздушно движение”.


За страната ни това означава, че може да бъде увеличен обемът на обслужваните самолети. И ако на старата кула са работили само 3-ма ръководител полети, то сега работните места са увеличават до седем.


Едно от преимуществата на новата оперативна зала са прозорците. Те са поставени под определен ъгъл и са със специално покритие против слънчевите лъчи. Така ръководителите полети няма да могат да бъдат заслепявани.


Това от своя страна дава възможност за 360-градусов обзор на контролираната зона на летище София. Така ръководителите на полети могат да наблюдават въздухоплавателните средства в абсолютно всички посоки и имат много по-добра видимост върху маневрената площ на летището.


След 72 часа изпитания на техниката кулата ще започне работа.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Живко Константинов