Причината за протеста му е съдебен спор с Топлофикация...

Столичанинът Чавдар Янев, който обяви гладна стачка пред Висшия съдебен съвет, продължава да живее вече четвърти ден на палатка пред сградата. Причината за протеста му е това, че му отнело 10 години, за да докаже, че в дома му няма 7 радиатора, както твърдяла Топлофикация.

От Съдебния съвет му обясниха, че може да вземе компенсация до 10 хиляди лева за забавеното дело, но той отказа да го направи. Това, което всъщност иска, е и гражданите, и институциите да са равни пред закона.

Припомняме ви, че Чавдар Янев вдигна палатката пред сградата в събота и се закани да остане там до Коледа. Във вторник го намерихме на същото място въпреки минусовите температури.

„Спах си добре, вече свиквам и трамваите”, разказа Чавдар.

 Спорът между него и Топлофикация - София уж изглежда прост и той е – седем или четири радиатора може да се поставят в дома на Янев, за седем или за четири радиатора са трупаните стари сметки. И докато Янев съдил Топлофикация над 10 години, за същото време тя успява да го осъди само за ден-два.

Според сметките на топлофикацията Чавдар Янев им дължи точно 4021.05 лв. Близо 8 години не е пуснал в дома си представител на компанията и на топлинния счетоводител. Това, че е разкачил радиаторите си и е извел тръбите извън апартамента, не го освобождавало от задълженията му, включително да плаща за сградна инсталация, обясняват от ТЕЦ-а. Това, че е преместил тръбите от апартамента си, също се оказва проблем, тъй като дружеството не е било уведомено. Остава въпросът защо семейството не вземе компенсация заради забавяне на делото и да сложи точка на спора.

„Ама моля ви се, как ще ги вземем. Тези средства се изплащат от джоба на хората - от данъкоплатеца, а не от виновните лица – защо аз трябва да наказвам вас, себе си, за това, че някой не си е свършил работата”, коментира съпругата на стачкуващия Чавдар – Латинка Георгиева.

Въпреки обещанието от страна на ВСС да се обърне внимание на казуса му, Чавдар Янев отказва да се прибере.

Подробности за казуса гледайте във видеото.

Репортер: Нели Тодорова