Над 1200 учени внесоха подписка, с която настояват конкурсът във ФНИ да бъде анулиран

Скандалът около Фонд „Научни изследвания” ескалира в протест. Над 200 учени окупираха министерството на образованието с искане за анулиране на конкурса за финансиране на научните проекти за 2012 година.

 

Според протестиращите, парите са раздадени при неясни правила. Те поискаха оставките на ръководството на Фонда и на министъра на образованието.

 

„Случва се, че парите отиват в частни фирми. Случва се нещо, което не трябва да се случва в една цивилизована държава. Трябва да има прозрачност, трябва да има рецензии. Къде са рецензиите?”, коментира Гергана Герова от Софийски университет „Св. Климент Охридски

 

„Ще видите, че има класирани поне 10-15 фирми, без да се знае с какво те се занимават, те нямат собствен научен колектив”, каза Иван Лесов от Софийския университет.

 

Според Георги Стойчев правилата не са достатъчно ясни, затова се промъкват такива псевдо проекти. „В нашия факултет са подадени огромно количество проекти, огромната част от тях са качествени – а е приет само един”, каза той.

 

Зад опасенията на учените, че парите за наука се раздават задкулисно, министърът на образованието видя политически интереси. „Скандалът е изкуствено раздухан от тези, които искат да извлекат политически дивиденти от това. Кои са те? Тези, които се чувстват несигурни за следващите избори”, коментира от своя страна Сергей Игнатов, министър на образованието.

 

В знак на протест учените размахаха мръсно бельо и плакати с призив за спиране на корупцията в науката. Малко по-късно част от протестиращите бяха поканени от министъра. Срещата обаче приключи без резултат.

 

„В момента тече шести одит във Фонда. Засега не е показал големи фрапиращи нарушения от 2009 година до декември 2012 г., което не ми дава никакви основания да спра конкурсната сесия”, каза Игнатов.

 

„Финансират се псевдонауки, финансира се шаманство от типа на кухата земя и луната вътре в земята, тирбушони науки и всякакви такива неща”, каза Христо Димов от Софийския университет.

 

„Вие защо сте толкова убедени, че при нова конкурсна сесия ще има по-качествени научни проекти. Каквато е науката в България, такива са и проектите”, отговори министърът на образованието.

 

„Каквито са учените в България, такива са и проектите. Благодарение на министър Игнатов имаме закони, които допуснаха Гюров и самият Игнатов да са професори в България”, отвърна Виктор Атанасов също от Софийския университет.

 

Репортер: Георги Георгиев