Инцидент във врачанско училище показа несъвършенства в законите

Инцидент във врачанско училище показа несъвършенства в законите. Властите нямат правомощия да противостоят на агресивно поведение от страна на родител.

 

Майка на второкласник изпусна нервите си и се нахвърли върху съучениците на сина си, защото те не искали да играят с него. Инцидентът станал по обяд във времето между двете смени. Децата играели на двора и спорели.

 

„Те са се закачали помежду си, докато са играели на футбол. Може би са разделяли някаква територия за игра. Чисто момчешки взаимоотношения, но явно това не се харесало на майката”, коментира Пепа Фердидандова, педагогически съветник.

 

„Какво точно се е случило, никой не е видял. Интересното е, че когато по време на първия разговор едно от децата е попитано какво точно му се е случило, отговорът е бил „Цвети каза, че ме е ударила четири пъти”. Колегите са се засмели и са попитали „Ти колко удара получи?” „Не знам.” Което ме кара да подхождам много подозрително”, заяви директорът на училището Галина Витанова.

 

В крайна сметка ситуацията е изяснена с поредица разговори, както с родителите, така и с децата.

 

„Категорично не е имало побой върху децата, имало плясване”, обясни директорката.

 

Разгневената майка съзнавала постъпката си и се извинила на децата.

 

Училището е със система за видеонаблюдение и в сградата няма как да се случи такъв инцидент. Грозната сцена се разиграла на двора. Учител видял навреме и се намесил.

 

„Безспорно това е едно агресивно поведение от родител към дете. Още повече - това са и чужди деца”, заяви Пепа Фердидандова.

 

Училищните власти обаче не разполагат със законови мерки, които да предотвратят подобни инциденти, както и да се справят с идващата отвън агресия.

 

Към момента в класа атмосферата е нормална. Няма и следа от враждата между децата. Те дори специално разработили урок за агресията и как да й противостоят. Педагозите се надяват поне на тях това да им помогне.