В парламента започна обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина

С 5 лева ще бъдат увеличени най-ниските пенсии в България след април 2012 година. Това е залегнало в бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, който се обсъжда днес в парламента.

Предвижда се най-ниската пенсия да стане от 145 на 150 лева.

Увеличава се и таванът за пенсиониране. Така онези, които са внасяли най-много в общественото осигуряване, докато са работили, вече ще получават 770 лева месечно от 700 лева максимална пенсия в момента.

Средната индексация на парите за възрастните ще е с около 9%, но това не важи за всички пенсионери.  

Онези, които взимат пенсии от преди 2009 година, ще получат увеличение с почти 10%.  За преди 2010-а увеличението ще е 9%, а възрастните, които взимат пенсии едва от тази година, могат да разчитат само на 2,2% повече пари.

Увеличение на доходите на възрастните се прави, след като почти три години те бяха замразени. Това обаче не покрива натрупаната инфлация от 2009 година насам, която е 11,6%.

Догодина държавата ще задели 8 милиарда лева за пенсии, а за социални помощи има 1 милиард. Не се предвижда  обаче увеличение на майчинските и детските.

„Обезщетението за отглеждане на деца от една до две години се увеличава от 240 на 310 лева, колкото е минималната работна заплата. Ако днес не вземе правилното решение, ние отново ще бъдем изправени пред факта, че нацията застарява”, заяви Кирчо Димитров от „Синята коалиция”.

„30 млн. лв. повече, за да може парите на месечна база за майчинство да станат със 70 лв. повече. Същите тези пари ги давате за един безумен референдум”, заяви Мартин Димитров, „Синята коалиция”.

„Загубата на над 430 хиляди работни места се отрази абсолютно неблагоприятно. Четири години без абсолютно никакво осъвременяване на пенсиите. Единственото, което изпълнихте е, че накрая на пенсионната реформа повишавате с 4 месеца стажа за пенсиониране, при нечувана до този момент безработица. И на следващата година увеличихте възрастта с четири месеца. Ще търсят хората възможност да напускат страната или ако не могат, да се  пенсионират като инвалиди”, заяви от парламентарната трибуна Емилия Масларова от „Коалиция за България”.

„ Първото, което трябваше да направим е да спрем дефицитите към Държавното обществено осигуряване. И трябваше да спасим пенсионната система”, обясни социалният министър Тотю Младенов.