Средствата са осигурени от благотворителната инициатива „Българската Коледа”

Благотворителната инициатива „Българската Коледа” дари на Бургаската болница нов ехожрафски апарат за неонатологията и педиатрията.

 

Апаратът е от изключителна важност, защото ще се използва при диагностика за откриване на мозъчни кръвоизливи при деца в ранна възраст. Преди на бъде купена новата техника, лекарите използвали 15 годишен апарат.

 

„Досега имахме на разположение един стар апарат, който ни даваше ориентировъчни данни за състоянието на пациентите и имахме остра нужда наистина от един такъв нов апарат”, каза д-р Слава Коларова, началник отделение по неонатология в МБАЛ-Бургас.

 

Апаратът е на стойност 80 хиляди лева и се отличава с изключителна резолюция на картината, даваща възможност на специалистите за прецизна диагностика.

 

Ехографът ще обслужва нуждите на единственото в Южна България отделение по неонатология,както  и на педиатричните в бургаската болница.

 

„Това е един уникален апарат, който дава възможност да се откриват още в ранен стадий, след раждането на детето, различни формации, както в областта на централната нервна система ,така и  в други органи и системи. До този момент всичко това липсваше като диагностичен технологичен елемент на нашата болница,както и на целия регион”, каза д-р Георги Матев, директор в МБАЛ –Бургас.

 

С новия детски ехограф специалистите ще изследват не само мозъчната дейност, но и сърдечната дейност, както и органите в коремната кухина на болните бебета.

 

Бургаската болница отново ще кандидатства с проект пред „Българската Коледа”. Той ще е за оборудване и обзавеждане на детските отделения и на това по неонатология с дихателна апаратура, кувьози и мултифункционални детски легла.

 

Репортер: Цеца Алексова