От следващата седмица започват проверки на храните за коледната ни трапеза

 

Проверките на магазините и тържищата, които продават риба и рибни продукти, са започнали още преди две седмици. Заради нарушения вече са затворени два обекта, съставени са 22 акта и са бракувани около 945 кг риба, съобщи в ефира на „Здравей, България” д-р Любомир Кулински – директор „Контрол на храните” в Агенцията за безопасност на храните.
 
Той препоръча на потребителите да купуват стоки за Никулденската трапеза от редовно регистрирани магазини, да следят за срока на годност и най-вече температурата на съхранение на рибата. Тя трябва да бъде не по-малко от -18 градуса.
 
От понеделник започват проверки и в курортите, които ще посрещат студенти за техния празник 8 декември. Инспекторите ще следят и за качеството на храните, които ще сложим на коледната и новогодишната трапеза.
 
„Много ресурс сме съсредоточили в тази работа. А гражданите от цялата стран могат да подават сигнали за нарушения на горещия телефон на агенцията - 0700 122 99, който работи всеки ден от 9 до 20 ч.”, каза още д-р Кулински.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Вероника Димитрова