Хората са лишени от мобилна връзка, стационарните им телефони често не работят, а за интернет – не мечтаят

Близо 1000 души от 4 села на добруджанската община Кайнарджа са откъснати от света. Хората са лишени от мобилна връзка, стационарните им телефони често не работят, а за интернет – дори не смеят и да мечтаят. Въпреки многобройните сигнали и писма до институциите и телекомите у нас – решение на проблема няма.

По няколко пъти на ден жителите на село Светослав са принудени да изминават близо половин километър до най-високата точка в селото , за да могат да се обадят по мобилните си телефони.  

Кметският наместник на селото - Илия Стефанов, признава, че един от големите проблеми е именно липсата на покритие на мобилните оператори. Допълва, че кабелното приемане на БТК често дава повреди и хората остават без телефонна връзка.Така, особено през зимата свързването със спешния телефон 112 било истинско чудо.

От 5 години насам мобилните оператори само обещавали, че проблемът ще бъде решен. И тъй като резултат няма от общината се обърнали към регулаторния орган.

Официалният отговор от Комисията по далекосъобщенията е, че не могат да задължат мобилните оператори да покрият тези населени места, обяснява общинският съветник Йордан Йорданов.

Така в европейска България  цели села са изправени пред дилемата – да се откажат от телефоните си или да плащат  за услуга, която не могат да ползват.