Общината в Пловдив пък завежда два съдебни иска срещу фирмата за 1,4 милиона лева

Кризата със заплатите в градския транспорт в Пловдив се задълбочава. Бивши работници на транспортното дружество, които имат да получат пари още от миналата година, се готвят за гражданско неподчинение. Те възнамеряват в понеделник сутринта да блокират с жива верига входа на фирмата и да не позволят нито един автобус да излезе на работа.

 

Междувременно Общината в Пловдив завежда два съдебни иска срещу фирмата за 1,4 милиона лева. Те са за неизпълнение на приватизационния договор и за неправомерно изплатени компенсации и субсидии.

 

Всеки ден от началото на седмицата над 80 бивши шофьори и кондуктори на фирма “Градски транспорт“ напразно се разхождат до централата на дружеството с надежда да получат дължимите им пари. Някои от тях имат да взимат още от август миналата година.

 

„За пари чакаме, това е. Не ги дават, лъжат ни и това е. За септември имаме да взмеме пари, извънредно имам една брутна да взема. Средно около 2500-3000 лева всеки има да взима тук”, жалва се Йовчо Петков.

 

„Излизат и ти казват, че няма пари днес. Утре ела, вдругиден ела, на четвъртия ден ела и така всеки ден едно и също, няма пари”, оплаква се и Ангел Брайков.

 

„Безнадежден случай сме. Идва ни да влезем вътре и по една мотика и каквото видим да чупим наред, това е”, споделя Илко Георгиев.

 

Катя и Ненко напуснали преди месец градския транспорт заради неритмичното изплащане на заплати. Двамата работили като кондуктори. Има да получават общо 900 лева. В момента живеят на студено и тъмно, защото нямат ток.

 

„Токът не е плащан, дойде и другата сметка. Вчера ни го прекъснаха и чакаме плащане от "Градски транспорт", за да можем и двете вноски да погасим”, казва Катя Божилова.

 

Семейството издържа и студентка, която е втори курс в Пловдивския университет. И двамата нямат надежда, че скоро ще получат парите си.

 

От ръководството на фирмата отказаха да съобщят кога ще се разплатят с бившите си работници. Ръководството на дружеството е изготвило списък и по него всеки ден ще плаща по на двама бивш служители. Ако графикът се спазва редът на Катя и Ненко ще дойде февруари догодина.

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Още гледайте във видеото.