Ахмед се е загубил в планината на път за Лъки

50-годишен мъж почина от измръзване над град Лъки. Той е първата жертва на студената зима у нас.  


Ахмед е строителен работник. Бил нает за изграждане на частна вила в родопското село Манастир. Към 4 часа сутринта тръгнал пеша от високопланинското селище към град Лъки, за да хване първия автобус за Асеновград, където живее. За да измине по-бързо в студа 20-километровото разстояние е тръгнал напряко през гората, но се е загубил.


„Вместо да тръгне към град Лъки, той е тръгнал към село Манастир. Знаете, че температурите при нас на тази надморска височина са много ниски. Така вкоченен са го намерили до една чешма. Явно от изтощение или от ниските температури е получил хипертермия или нещо подобно. Вечерта около 9.00 - 9.30 ч. заваля сняг в общината и към 10.30 ч. снежната покривка беше около 20 сантиметра”, обясни Пламен Райчев, зам.-кмет на Община Лъки.


Замръзналото тяло на 50-годишния Ахмед е открито ден по-късно от горски инспектори и полицаи. Те тръгнали да го търсят, след като близките му го чакали да се прибере почти цяло денонощие.


Мъжът е бил употребил алкохол. Според лекарите през зимата алкохолът създава фалшиво усещане за топлина. За това е вървял и разсъблечен.


„Но тази привидна топлина е всъщност по-бързото изстиване на човека и по този начин периферията изстива и по този начин човек измръзва. Бялата смърт го настига. Затова задължително е топли напитки в планината. Това трябва да знае човек. Топли напитки и колкото се може повече топли дрехи, но не дебели, а по-тънки, за да може винаги по всяко едно време повече да се свалят и повече да се обличат”, обяснява д-р Любомир Спасов – лекар в „Спешна помощ” - Лъки.


Освен това не трябва да тръгваме без зареден мобилен телефон.


Спасителите предупреждават да не предприемаме дълги походи в планината особено рано сутрин и късно вечер, когато температурите падат рязко.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев