Едва третият взрив успя да свали надвисналата скала

Пореден ден в опити да бъдат взривени скалите в буйновското ждрело и така да бъде разчистен пътят към село Ягодина. Вече четвърти ден там са блокирани над 500 души. Едва третият взрив днес успя да свали надвисналата скала.

 

Още от рано сутринта екипът алпинисти и експерти по взривовете беше на опасната скала. В това време на безопасно място на отсрещните скали въоръжени с бинокли и печен слънчоглед мисията им наблюдаваха десетки хора от селото. Първият взрив обаче успя да събори малка част от скалата.

 

„Взривяването става с контролирано количество взрив. Не искаме както виждате отдолу се отцепват откосите под пътя да не прекъснем пътя. Правим още едно взривяване. В момента залагаме от порядъка на 10 кг взрив“, каза Владимир Кехайов, директор на фирмата, извършваща взривяването.

 

След около три часа дойде време за втория рунд от сагата "скалата срещу взривовете".

 

Само преди час стана ясно, че третия взрив е бил успешен и машините вече са  разчистили  свлачището. От фирмата изпълнител обясниха, че ще пропускат свободно движение на автомобили до 9 часа сутринта. След това до 17 часа хората ще могат да преминават само при спешни случаи.

 

Репортер: Анелия Веселинова