Новата терапия може да се прилага масово най-рано до няколко години

ХИВ вирусът може да се използва както за лечението на левкемия, така и на други тежки и хронични заболявания. Това коментираха за новините на Нова телевизия български вирусолози.

 

Преди дни стана ясно, че имунни клетки, модифицирани с помощта на ХИВ вируса, са спасили живота на 7-годишно момиче в Съединените щати. Как смъртоносна зараза може да пребори други опасни болести.

 

7-годишната Ема живее в Съединените щати. Страда от тежка форма на левкемия. През пролетта вече е в много тежко състояние, след като традиционното лечение не помага. Тогава специалисти от университетската клиника в Пенсилвания я подлагат на експериментално лечение, като използват обезвредена форма на ХИВ.

 

„Използвано е едно друго негово характерно свойство – да успява да предаде генетичната информация на клетки, които са негово гостоприемник в организма. Клетките на болния индивид се обработват с така променения вирус, който не предизвиква заболяване СПИН, а предава една определена генетична информация. И тези клетки, върнати в организма, стават убийци на раковите клетки”, разказа д-р Данаил Бешков.

 

По този начин болната Ема и още няколко пациенти оздравяват напълно, при други болни има подобрение. Терапията обаче предизвиква сериозни странични ефекти и може да се прилага само при част от злокачествените заболявания на кръвта.

 

У нас от този тип левкемия годишно се разболяват стотина деца. Според българските специалисти, новата терапия може да се прилага масово най-рано до няколко години. Междувременно, било възможно отслабеният ХИВ вирус да се използва и в борбата с други тежки заболявания.

 

Репортер:  Деница Суруджийска.