Мнението е на финансовият анализатор Николай Ников

Кризата е състояние на пасивност, казва финансовият анализатор Николай Ников. Това включа скептично отношение към нови бизнес проекти и слабо потребление, не само в България, но и в Европа.


„Проблемът в България е, че това което изнасяме, няма кой знае каква добавена стойност. Трудът в България в момента не е оценен достатъчно и няма очакване той да бъде високо заплатен”, смята още Ников.


Услугите също така са ниско заплатени, което влияе върху потреблението. А заплатите няма да се увеличат дори при отварянето на европейския трудов пазар напълно за нас в края на 2013 г.


„Има около два милиона българи, които са в чужбина. Не смятам, че това досега е било пречка за хората, които са искали и са можели да работят на вън, да го правят”, долъни финансовият анализатор.


Така възелът от ниски доходи и слабо потребление натиска икономиката и изходът може да дойде само отвън. Анализаторът смята още, че раздвижването ще бъде осъществено от банките. Те сътвориха предишния ръст в икономиката ни от средата на предходното десетилетие, но понесоха и загубите от кризата.


По-активна кредитна политика на финансовите институции ще доведе до раздвижване в икономиката и ръст. Но това би могло да се получи след не по-малко от година.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Данаил Глишев