Неизплатените суми са в размер на 3,5 милиона лева

Служители в селскостопанските академии в страната излязоха на протест. Причината са забавени с месеци заплати. В размер на над 3,5 милиона са заплатите, които имат да получават работещите в подразделенията на Стопанската академия.

 

Служителите обясниха, че в продължение на два месеца не са получавали заплати и цитирайки Менделеев, допълниха, че „наука не се правя с просяци”.

Протестиращите призоваха за бърз отговор от страна на земеделското министерство. Получиха го в лицето на ресорния заместник-министър - Светлана Боянова, която обяви, че до края на същия ден на сметката на министерството ще бъдат заредени 2,8 милиона лева.

Зам.-министърът допълни още, че намерението на земеделското министерство е ноемврийските заплати на работещите в Селскостопанската академия да бъдат изплатени тази година.

„По отношение заплатите, които ще бъдат дадени, ние не можем да не се противопоставим, но ще поставим твърди изисквания – първо, да не се вземат пари от следващата година, за да се задават заплати за декември, което означава, че бюджетът за следващата година ще бъде бламиран още от началото”, обяви Здравчо Здравчев от КТ „Подкрепа”.

Синдикатите обявиха още, че въпреки определянето на контактна група на 20 декември ще бъдат отново на протест пред служебния вход на земеделското министерство.

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Иван Черкезов