Във фотообектива попадат едни от най-важните събития и природни явления през 2012 година

Американската компания Digital Globe номинира 20-те най-добри снимки, направени от сателити през 2012-та. Уловени са космически изображения на едни от най-важните събития и природни явления през изминалата година.


Класацията започва с пухкавите облаци, надвиснали над най-високата точка в Япония - вулканът Фуджи. Будистите го почитат като врата към отвъдния свят.


Продължаваме със "Северната лейди" - най-голямото изображение на човешка фигура в северна Англия. На тази снимка е заснет Фестивалът "Горящият човек" в пустинята на Невада. Името на фестивала идва от ритуалното изгаряне на дървена човешка кукла и творби на изкуството.  


Сред най-добрите снимки е Совалката "Индевър" носена от Боинг 747 над Ню Мексико. Тя изминава последното си пътешествие, за да стигне до Калифорнийския научен музей.


Следва рифът Суби - късче суша, за което претендират Китай, Филипините и Тайван. Поглед към Вулканичната верига в Андите, Чили. Към момента там има около 28 активни и над 100 угаснали вулкана.


В класацията е и Небесното дърво - най-високата кула в света.  Новият световен първенец е с височина от 634 метра – почти двойно на Айфеловата кула в Париж.


В попаданията е и корабокрушението на Costa Concordia. Трагедията, при която загинаха 30 души, се случи край бреговете на Италия на 14 януари миналата година. В класацията попада и откъсване на айсберг в Гренландия, едно от най-големите наводнеия в Пакистан, както и невероятните шарки с формата на мрежа по морското дъно в Бахрейн.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Живко Константинов