Това е едни от последните писъци на модата в Швейцария
На Ивановден ви предлагаме един алтернативен вариант за празнуване. Как ви звучи „ресторант на тъмно”? Един от последните писъци на модата в една от най-богатите европейски държави – Швейцария.
Дарк ресторантите се множат през последните години в швейцария. Първият в света отваря врати в Цюрих през 99-та година. В него работят слепи хора. В другите, открити по-късно, работят и зрящи сервитьори, но с... очила за нощно виждане.
В пълен мрак клиентите са отдведени до местата си без да знаят до кого сядат. Предупреждават ги, че е възможно е да не установят веднага вкуса на ястието и затова всеки дава предположения на глас.
За да разпознаете храната, свободно може да използвате другите си сетива - обонятелни и дактилни. Не е нужно да спазвате етикета – вместо с нож и вилица – много по-добре ще усетите храната с пръсти.
Все пак посетителите са предупредени, че на тъмно алкохолът хваща по-бързо, а в такава обстановка общуването със съседите по маса е съвсем непринудено.
Сигурно се питате, дали в мрака не падат и други задръжки? Надяваме се, че и ние ще можем да разберем това, ако отвори такъв ресторант в България. Засега най-известните са в Цюрих, Лондон, Париж, Ню Йорк и Санкт Петербург.
Повече по темата може да гледате във видеото.
Репортер: София Стойчева