Премиерът се зачете в стенограма на кабинета "Станишев" от 2008 г.

Колко детски градини могат да се построят или да се ремонтират с 300 милиона лева? Това попита министрите си Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет.

Сумата в риторичния въпрос на премиера не е случайна, а дойде от правителствена стенограма от заседание през 2008 г., когато кабинетът на Тройната коалиция отпуснал толкова от държавния бюджет за АЕЦ „Белене”. Парите били преведено на Българския енергиен холдинг за изграждането на новата ядрена централа.

Сравнението хрумна на министър-председателя, след като обяви, че за 30 млн. лева, колкото правителството отпуска допълнително на общините, ще бъдат построени 19 нови детски градини и 15 ще бъдат ремонтирани. „За 300 милиона… колко нови детски градини и колко ремонтирани…  това да бъде пресметнато!”, призова Борисов.

Предложението за отпускане на милионите за БЕХ било направено от тогавашния енергиен министър Петър Димитров. Мотивът му бил, че така ще се даде ясен знак на кредитните институции за ангажираността на правителството към проекта, става ясно от стенограмата, към която насочва общественото внимание премиерът.

„Станишев винаги е казвал, че няма нищо общо с този проект и да се търси шефът на НЕК, а неговият министър му докладва в същата тази зала,” отбеляза Борисов. Според стенограмата отпускането на парите ще ускори финансовото завършване на проекта, а НЕК ще има възможност да осигури своята част от капитала в предстоящото проектно дружество за реализация на АЕЦ „Белене”.

В прочетения от Борисов документ е записано също, че с парите „Националната електрическа компания ще е в състояние да запази добрите нива на финансовите си показатели и ще се осигурят средства за финансиране на авансовите плащания на поръчката. В заключение предложението касае осигуряване на финансов ресурс в междинния етап до финансовото приключване на проекта – месец декември 2009 г.”

Към цитатите финансовият министър Симеон Дянков уточни, че средствата, похарчени през 2008 г., се отразяват в дефицита за 2009 г.

От стенограмата става ясно още, че по време на заседанието енергийният министър Петър Димитров обяснява, че първоначално точката е била отложена заради отсъствието на Сергей Станишев и тогавашният министър на финансите Пламен Орешарски. „Съжалявам за отлагането. Това даде повод на Кириенко да направи изявление, че ако "Белене" закъснее, виновна за това ще е българската страна… Предизвикахме тези изказвания… Смятам, че днес трябва да вземем това решение. Проблемът, който беше поставен за представянето на тези 300 милиона лева пред ЕВРОСТАТ е последващ проблем,” обявява Димитров.

Сиреч – те са грамотни, а сега се правят на неграмотни. Тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита и най-вече извън страната, на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми,” коментира Борисов.

„‘Когато се представя проектът на ЕВРОСТАТ, тогава ще бъдат необходими тези допълнителни аргументации, в това число и на икономическата ефективност, и на цената, по която ще се продава електроенергията’ – значи към тази дата те още не знаят за какво става въпрос,” констатира премиерът.