Ще бъдат почистени статуите от мрамор и варовикова скала, както и оловното покритие на корниза

Една от най-влиятелните модни къщи и нейният директор Карл Лагерфелд ще реставрират една от най-големите забележителности на Рим – фонтанът Ди Треви. Фонтанът е любимо място за романтични срещи, извор на вдъхновение, щастие и късмет за милиони римляни и безброй туристи.


Няма филм, книга или история, свързана с Вечния град, в която този енигматичен фонтан да не присъства – дали ще го свържем с първата целувка, или с хвърлената за щастие и късмет монета там, няма никакво значение. Важното е, че го има и винаги ще го има. Защото без него Рим няма как да бъде същият. И сякаш точно заради Ди Треви, великият Фелини нарече живота „сладък”, украсен от изящния танц на Анита Екберг.


През миналато лято фонтанът пресъхна заради подмяна на инсталацията. Скоро пак ще опустее, но съвсем за кратко, защото във Вечния град вечните неща са вечни.


Предвижда се да бъдат почистени и реновирани статуите от мрамор и варовикова скала, да бъде възстановено оловното покритие на корниза и да се инсталира нова система за видеонаблюдение. Всичко това ще струва 2,28 милиона евро.


Фонтанът е построен между 1732 и 1762 година, по проект на римския архитект Николо Салви.