Европейските полицейски служби са задържали нарушители в координирана акция в 10 държави

Европол арестува 103-ма души в най-голямата операция срещу трафиканти на хора в историята на Европейския съюз. Европейските полицейски служби са задържали нарушители в координирана акция в 10 държави.


Над 1200 служители на реда са провели операции на 117 места едновременно и са арестували 103 души, след като над десет страни са си сътрудничили в продължение на година и половина за залавянето на трафикантите.


Задържани са заподозрени в Унгария, Германия, Гърция, Косово, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия. Трафикантите, които били базирани в Косово и имали връзки с турския подземен свят, се били специализирали в трафика на имигранти в Европа от Близкия изток, особено от Либия, Сирия и Ирак, срещу хиляди евро на човек.


Имигранти, включително деца, са били натъпквани в тесни пространства в туристически автобуси, камиони и кораби, а понякога е трябвало да бродят през гори през зимата, за да преминават през границите. Някои не можели да издържат на тежките условия и умирали по пътя в търсене на по-добър живот.


От Европол уточниха, че разполагат с информация, която може да ги отведе до други мрежи за трафик, добавяйки, че европейското сътрудничество срещу този вид престъпност все повече се подобрява.