Най-потърпевши ще бъдат големите лечебни заведения

Държавата ще прибира 80% от печалбата на болниците с държавно участие. Това предвижда постановлението за изпълнението на бюджета за тази година. Основни потърпевши от мярката са големите лечебни заведения.

 

Многопрофилната болница „Свети Иван Рилски” в София е на печалба от четири години. Тя е сред малкото лечебни заведения, които успяват да заделят от собствените си средства за ремонти и нова апаратура. С постановлението за изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. обаче схемата се променя.

 

Оказва се също, че болниците ще трябва да отделят част от печалбата си, както другите търговски дружества, но без да са я формирали по същия начин.

 

„Когато се купи консуматив или медицинско изделие на цена 10 лева, болницата няма право да го продаде за повече от 10 лева на пациента. Тоест, ние от една страна сме търговско дружество, а от друга – на нас ни се забраняват търговски прийоми, позволени на всяка търговска фирма”, не скри възмущението си д-р Дечо Дечев.

 

От здравното министерство отказват да коментират казуса. От финансовото ведомство пък обещаха да обяснят промяната в следващите дни.

 

Репортер: Деница Суруджийска