Кристофър Дорнър е въоръжен и много опасен, предупредиха органите на реда в щата

Калифорнийската полиция постави под засилена охрана 40 свои служители заради нападение на бивш колега. 33-годишният Кристофър Дорнър е заподозрян за убийството на трима души. Предполага се, че е ранил други двама полицаи.

Според американските медии Дорнър изпратил в полицията манифест, в който предупредил, че ще изпълни намеренията си да убие свои колеги, които изброил поименно. В него казал, че обявява "война на всички, които носят униформата на полицията в Лос Анжелис, независимо дали са на работа или в почивка". В писмото имало и заплаха за убийство на семействата на полицаите. Следователите смятат, че преди няколко дни Дорнър е убил дъщерята на бившия си шеф, който го е съкратил от работа и нейния годеник.


Първият инцидент след предупреждението му станал в град Корона, където бил застрелян един служител на реда, а други двама били ранени. До момента няма информация за точния мотив за действията на убиеца. Предполага се обаче, че е извършил престъпленията в знак на отмъщение, след като през 2008 г. е бил съкратен първо от полицията, а на 1 февруари тази година и от армията.


Полицията предприе издирване на бившия си колега в района на зимния курорт Биг Беър. Всички пътища към курорта се проверяват, а в акцията са ангажирани повече от хиляда полицаи. Силите за сигурност са открили изгорял автомобил край езеро на около 150 километра от Лос Анжелис. Смята се, че заподозреният, който е и бивш лейтенант от военноморските сили е пътувал с него.

Според разпространеното в медиите съобщение Дорнър е опасен, защото е добре обучен като полицай и разполага с няколко огнестрелни оръжия, включително автомат.