Почвеното меню освен екстравагантно е и здравословно, защото подпомага храносмилането и доставя много минерали
Необичайно меню предлага японският шеф-готвач Тошио Танабе. В неговия ресторант в Токио се сервира 6-степенно меню, приготвено от пръст.
На млади години, Тошио Танабе е бил професионален боксьор, но в един момент се обръща към кулинарията и заминава да се обучава във Франция. В продължение на две десетилетия той готви във френски ресторант в Токио, а през последните няколко години постепенно въвежда клиентите си във вдъхновена от пръстта кухня.
„Човекът не е създал моретата, въздуха или пръстта. Те просто са част от природата и по някакъв начин са живи. Това, което се опитвам да правя е да изразя това усещане в храната”, твърди Тошио Танабе.
Необикновеният готвач разказва, че в началото се е налагало да обикаля много отдалечени места в планините, за да намира пръст, незамърсена от химически вещества.
Екстравагантното 6-степенно меню започва със супа от пръст, поднесена с люспа от непочистен трюфел. Финалната част представлява сорбе от пръст и сладък огретен с почва. Истинската гордост на Тошио Танабе обаче е покрито с пръст картофено топче с трюфел в средата.
Почвеното меню освен екстравагантно е и здравословно, защото подпомага храносмилането и доставя много минерали. Цената за един човек е 107 долара.