В Държавния департамент очакват с нетърпение разговор за Северна Корея

Недоразумение, скандал или просто в Африка няма обхват… каквато и да е причината, руският външен министър Сергей Лавров така и не вдигна телефона на новия си колега в Държавния департамент на САЩ.

Джон Кери потърсил първия дипломат на Руската Федерация, за да обсъди с него ситуацията около Северна Корея и други теми от взаимен интерес. Лавров обаче е на африканска обиколка и не върнал позвъняването.

Днес от Вашингтон се опитаха да омаловажат случая с неосъществената комуникация. В Държавния департамент не били изненадани, че руският външен министър не отговаря на позвъняванията на държавния секретар.

„Тази ситуация не е необичайна напоследък. Когато министър Лавров е далеч от Русия, не отговаря. Такава е практиката, можете на попитате руската страна”, заяви на пресконференция говорителката на дипломатическото ведомство Виктория Нъланд, цитирана от Франс прес.

Подобно отношение изпита преди време предшественикът на Кери – Хилари Клинтън, която искаше, но не успя веднага да разговаря с външния министър на Русия по конфликта в Сирия.

По думите на Нъланд не било необичайно, когато е на обиколка зад граница руският дипломат да не разговаря по други въпроси. Джон Кери обаче с нетърпение очаквал да се чуе с Лавров, тъй като Русия е член на Групата от шестте, заедно с Китай, Япония, Северна Корея, Южна Корея и САЩ, които водят преговорите по бъдещето на ядрената програма на КНДР.

Днес стана ясно, че Северна Корея се готви да извърши нови ядрени изпитания през годината. От Пхенян уведомили за това Сеул и главния си съюзник – Пекин. Във вторник комунистическият режим извърши подземен ядрен опит на полигон в североизточната част на страната.