Ще е министър и през втория мандат, обеща преди време Борисов

Поредният управленски финт на премиера „хвърля в тъч” не само защото не беше посочена конкретната причина за смяната на Симеон Дянков – общественото напрежение за цената на тока ли му струва поста или несъгласието с предизборната евро инжекция за зърнопроизводителите – а и защото оставката му беше искана неведнъж досега, но не и от самия Борисов.

Примерите не са един и два – за главата на Дянков настояваха както от опозицията, така и от различни обществени прослойки. Тя обаче не падна чак досега – няколко месеца преди изборите, в условия на повишено недоволство у електората.

А някога министър-председателят заяви, че освобождаването на един или друг министър за него не е проблем. „Освобождаването на един финансов министър обаче е все едно пада цялото правителство”, каза през 2010 г. Бойко Борисов, когато от левицата призоваха да уволни Дянков за неизпълнение на целите на България по стратегия "Европа 2020". Тогава премиерът оцени подобна стъпка като лош сигнал за инвеститорите.

Нещо повече – само преди два месеца Борисов беше категоричен, че Симеон Дянков ще бъде поканен за финансов министър, ако ГЕРБ спечелят предстоящия парламентарен вот. „Разбира се, той се справя…”, заяви премиерът в интервю за „Дарик”.  

Към спомените можем да добавим и личния ангажимент на Дянков, че гарантира изпълнението на оспорвания предизборен бюджет, ако ГЕРБ остане на власт. Дали това, че „ще продължи да помага” не означава, че вицепремиерът ще следи в сянка за финансовата дисциплина, дори когато начело на хазната застане „евро” колегата му Томислав Дончев – предстои да разберем.