Реките Малко Глазне и Пихла наводниха къщи в разложкото село Баня

Няколко села в Южна България бяха наводнени, а други са заплашени от придошли реки. Реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си и наводниха къщи в разложкото село Баня.  Водата е заляла къщите около брега, където двете реки се събират. Наводнени са предимно мазета и приземни етажи.


През цялата нощ  нощ хората са следили нивото на водата. По информация от кметството като причини за бедствието се изтъкват старата канализация и затлачването на реките. Общински служители активно са се включили с помощ на пострадалите. В следващите дни ще запачне работа по укрепването на брега, а в перспектива ще се мисли и за отклоняване на някаква част от водите.


А в Кюстендилско за кратко беше обявено и обедствено положение.


„Опасност е имало още през нощта в село заради покачването на водата на река Бистрица, намираща се в близост до Долно село. От дигата, която е висока около 3-4 метра, сега са останали само 30-40 см. от нея. Това създава реална опасност водата да излезе от коритото на реката, да залее близкия мост и да тръгне към селото. Възможно е при заливането на реката, пътят към селото да бъде залят, както и да откъсне една от махалите от селото. Тук цял ден работиха екипи на пожарната, аккто и на „Напоителни системи”. Засега ситуацията е овладяна и няма опасност за населението. Критична обаче остава положението тук, тъй като при нови валежи специалистите са категорични, че водата може да разруши дигата и да тръгне към селото. Има готовност екипите на Пожарната и на „Напоителни системи” и утре да следят ситуацията. Хората от селото се притясняват за домвете си и за животните, които отгрлеждат. Властите обаче ги успокояват, че засега опасност за селото няма”, обясни репортерът на Нова Георги Георгиев.


Повече по темата може да гледате във видеото.