Управляващите натрупали дълга на гърба на следващото правителство

Лидерът на социалистите обвини управляващите, че са задължили българите с 2 млрд. лева в последните седмици на правителството в оставка.

„За два месеца, на финала на своето управление, ГЕРБ натрупа 2 млрд. лв. задължения на гърба на държавния бюджет или по-точно на данъкоплатците, както и на гърба на следващото правителство”, коментира Сергей Станишев по повод наследството, оставено от кабинета „Борисов”.

Станишев анализира последните данни от изпълнението на бюджета, предаде БГНЕС. „При планиран бюджетен дефицит за цялата година от 1,1 млрд. лв., само до края на февруари 2013 г. той е 536 млн. лв.”, уточни той. „Това говори за непланирани предизборни харчове на правителството на Борисов, които вървят с ударни темпове в последните месеци.”

Станишев припомни за „изхарчените от ГЕРБ 8 млрд. лв. от фискалния резерв и вземане на близо 5 млрд. лв. нови дългове. Те трупат и нови задължения, което удря следващото управление и акумулират ресурс, насочен към общини, управлявани от ГЕРБ, както и към купуване на гласове на изборите”.

От вчера има решение на МС за раздаване на 411 млн. лв. по един много циничен начин”, посочи червеният лидер. „Единични случаи като този да се помогне на жена, която има нужда от лечение за няколко десетки хиляди лева е похвално, но няма как да изтрие истината за огромни други харчове, които падат върху съдбата на много други българи, които се нуждаят и от лечение, и от доходи, и от социално подпомагане” отбеляза председателят на БСП.