Местните медии пишат, че Марин Райков ще попречи на руските интереси

Световните медии не подминаха новината за новото служебно правителство у нас. Недоволни от избора изглежда са останали в Русия. 

 

А настроението е едно. Смяната на властта в България може да навреди на Русия. Това пише "Нюз ру". И посочва недобрите отношения между Марин Райков и руския посланик у нас Юрий Исаков. 

 

Изданието разказва, че конфликтът между двамата дошъл преди години, когато в качеството си на заместник-министър на външните работи, Райков отказал на посланика поставянето на паметник на руска подводница. Аргументът на тогавашния заместник - по време на Втората световна война, по вина на тази подводница - потънал български кораб. 

 

Освен това, по време на войната в Косово през 1998 - 1999 година, Райков отказал и да предостави въздушен коридор на самолетите на руските военновъздушни сили. Същото отбелязват и в „Коммерсант”. И определят избора на българския президент като недипломатичен. 
Опасенията на руските издания са и че Марин Райков е настроен прозападно и ще попречи на руските енергийни интереси. 

 

Македонските медии също обръщат активно внимание на новото българско правителство. Там се вълнуват от продължаването на преговорите за подписване на договор за добросъседски отношения. Македонските издания цитират премиера Райков, според когото разговорите ще продължат, а страната ни подкрепя македонското членство в ЕС, но смята, че Скопие трябва да положи повече усилия. 

 

В Германия се питат може ли новото правителство да възвърне вярата в политиката в България, а във Великобритания коментират, че служебният кабинет има задача да се справи с бедността в страната.