Според Светия престол обвиненията се разпространяват от "антиклерикалната левица"

Новият папа Франциск не е сътрудничил на военната хунта в Аржентина. Това обяви Ватикана в официално опровержение на обвинения, отправени към бившия кардинал на Буенос Айрес. Според говорител на Ватикана обвиненията са политически мотивирани.
 

Само часове, след като беше обявен изборът на Франциск от родната му Аржентина се чуха гласове на недоволство. Леви политически организации и сдружение на католически свещеници нарекоха изборът несполучлив.

 

Франциск е обвиняван, че негласно е сътрудничил на военната хунта в Аржентина в края на 70-те и началото на 80-те години. Някои католически свещеници, опониращи на режима изчезнали безследно, за което Франциск замълчал и така и не се поинтересувал от съдбата им.

 

Говорител на Ватикана заяви, че обвиненията са безпочвени и трябва "твърдо и изцяло да бъдат отречени". Според Ватикана обвиненията се разпространяват от "антиклерикалната левица" с цел "атака срещу Църквата".

 

Междувременно папа Франциск се запозна с апартамента, който ще обитава във Ватикана. В последните две седмици жилището стоеше запечатано. Новият папа е известен със скромния си начин на живот. Той призовава сънародниците си в Аржентина да не идват в Рим за неговата интронизация по-късно тази седмица, а да дарят за благотворителност парите, които биха изхарчили за пътуването.