Мамели система, отчитаща присъствие с пръстови отпечатъци от силикон

Група лекари в Бразилия бяха обвинени в измама за използване на пръстови отпечатъци от силикон. С тях те мамели биометричната система за присъствие на персонала в болницата и прикривали свои колеги, които не са се явили на работа.

 

До скандалното разкритие се стигна, след като една от лекарките, участвала в схемата, беше заснета от охранителните камери как използва три силиконови пръста с отпечатъците на трима свои колеги. Малко по-късно у нея са били открити шест подобни отпечатъка.

 

Оказало се, че общо 11 лекари и 20 медицински сестри от отделението за спешна помощ са замесени в измамата с биометричната система в болницата на град Ферас де Васконселос, близо до Сао Паоло.

 

В своя защита медиците заявили, че изпълнявали заповедите на един от шефовете на болницата. Те му превеждали по банков път  допълнителното възнаграждение от смените, които уж са изработили. В замяна получавали по-гъвкаво работно време.

 

Следователите смятат, че тази схема се практикува почти в целия град. Около 300 души в администрацията, основно работещи в области като здравеопазване, образование и сигурност, получават редовно заплати, без да стъпват на работните си места.