Орязването на разходи не води само до положителни резултати, твърди финансовият министър

Решението за това кои бюджетни разходи да се орежат, за да се набавят пари за подпомагане на най-бедните трябва да се вземе след много внимателно обмисляне. Това заяви финансовият министър Калин Христов пред БНР. Според него орязването на разходи не води само до положителни резултати. 

 

Според Калин Христов резерви ще се търсят при парите за издръжка на администрацията. Ако се спести от разходи за инвестиции това би означавало да не се насочат пари към бизнеса, който създава работни места, а и в хазната да не влязат данъци и осигуровки. Инвестициите създават дългосрочен потенциал за развитие на икономиката, категоричен Калин Христов. той посочи и друг проблем - в  момента възстановяването на ДДС от страна на държавата към бизнеса е на най-ниско ниво от 2008 насам.


Предварителните планове на управляващите са да се дават целеви помощи, а не да се вдигат доходи.
Пенсиите ще се вдигнат както е планирано в бюджет 2013 между 2 и 9% от април. От една страна служебния кабинет не може да промени законите определящи доходи. От друга – едно решение за вдигане на пенсиите с още 10 лева би означавало всеки месец  да се търсят 20 милиона лева. 


Правителството обмисля да отпусне по 65 лева на онези, чиито доходи надвишават само с няколко лева прага за получаване на енергийни помощи. С този довод е отакзано на 36 хиляди души – това би означавало 2 милиона и 340 хиляди лева, но еднократно - не всеки месец. Не е ясно обаче още колко въобще не са кандидатствали, защото са били наясно, че взимат няколко лева над прага.


Кой и с колко ще бъде подпомогнат трябва да стане ясно до края на следващата седмица.