Има опит за създаване на министерство на истината, предупреди собственикът на "Икономедия"

Не олигарх, а предприемач” – за такъв се смята бизнесменът Иво Прокопиев, човекът, когото наричат ту мултимилионер, ту крупен длъжник. Прокопиев контролира медийния кръг „Капитал” и групата „Алфа финанс холдинг”, чрез която управлява повече от 1,2 млрд. евро. Името му редовно се замесва в спекулациите около създаването на последните правителства. Знае се, че е приятел с президента Росен Плевнелиев и опонент на банкера Цветан Василев.   

 

Последният сблъсък определя като ценностен. Ако има кръг „Капитал”, това са хората, които искат държавата и обществото да се развиват по определени правила, казва Прокопиев: „Винаги съм искал да бъдат създадени правила, които да позволят на предприемачите да създават стойност, да забогатяват те и техните работници, правила, които да дават възможност на хората да успяват. Има и едно друго разбиране за това как се прави бизнес – под масата, с рушвети, с политици, с корупция”. Ако има сблъсък с други кръгове, той е ценностен, твърди бизнесменът.

 

Иво Прокопиев отхвърля етикета „крупен длъжник”. В предаването „Дикoff” заяви, че банковите му задължения са под 100 млн. евро, а пасивите на цялата му група от фирми - около 300 млн. Казва, че няма задължения към Цветан Василев, а изцяло към частни и чужди банки.

 

„Решението да живеем в чужбина е резултат от серия причини, не само заради дискомфорта от тоталния натиска върху медиите и бизнеса ни”, заяви Прокопиев, който пребивава предимно в Азия от 2010 година. Посочва сред причините да заживее в Сингапур и заплахите за живота му.  

 

Обяснява си атаката от страна на Цветан Василев като „опит за създаване на министерство на истината в България от сталинистки тип – едни привидно независими институции да бъдат подчинени на определени интереси и да функционират, поддържайки паралелна реалност”.

 

„В един момент се оказва удобно за всички да няма независими медии, независими фирми и предприемачи”, добави собственикът на „Икономедия”. Прокопиев твърди също, че не е имал „сериозни бизнес интереси с президента”, за каквито се говори. „Помагали сме си. България е малко място, имали сме допирни точки”. Признава обаче, че двамата са лични приятели.

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.