Това разкрил пред разследващите оцелелият по-малък брат Джохар

Братята Църнаеви, извършили бомбените атаки по време на Бостънския маратон, планирали самоубийствени атентати на Националния празник на Съединените щати – 4-ти юли. Това разкрил пред разследващите оцелелият при полицейското преследване по-малък брат Джохар.


Според Джохар Църнаев планът за самоубийствена мисия претърпял промяна, тъй като братята приключили направата на взривните устройства, скрити в тенджери под налягане, по-бързо от предвиденото. Така те решили да организират нападението срещу прочутия Бостънски маратон на 15-ти април, като предварително претърсили цялата околност, подбирайки възможни мишени. При атентата загинаха трима, а над 260 души бяха ранени.


Джохар Църнаев е направил разкритията си по време на разпити в полицията след ареста, твърдят авторитетните издания "Вашингтон пост" и "Ню Йорк Таймс". Твърде вероятно е взривните устройства да са били изработени в дома на Тамерлан Църнаев в Кеймбридж, щата Масачузетс, където той живеел със съпругата и малката си дъщеря. Полицията обяви, че в апартамента са намерени материали за направа на бомба.

 

Стана ясно и че двамата братя се вдъхновявали от проповедите на радикалния американски имам Ануар ал Аулаки, който беше убит при атака на безпилотен летателен апарат в Йемен преди 2 години. Няма обаче доказателства, че Църнаеви са поддържали контакт с Аулаки.