Родителите се противопоставили на уроците по плуване заради присъствието на мъж учител

Федералният съд на Швейцария задължи 14-годишно мюсюлманско момиче да присъства в часовете по плуване, информира 20minutos.es. С решението си съдът отменя жалбата на родителите на детето, които се противопоставили дъщеря им да се учи на плуване под ръководството на учител от мъжки пол. 

 

Момичето присъствало на курсове по плуване за момичета в школа в кантона Ааргау, Швейцария. Тя трябвало да се обучава, облечена с цял бански, който оставя открити само лицето, ръцете и краката й, и който предварително е одобрен от училището. 


Въпреки това родителите смятат, че техните религиозни убеждения не били спазени заради присъствието на мъж преподавател по плуване. Те се жалвали също, че и други мъже могат да видят дъщеря им през прозорците на спортното съоръжение. 


Най-висшият съд в страната заяви, че задължението за присъствие в часовете по плуване не засяга свободата на убежденията и че се дава приоритет на тези курсове, които насърчават интеграцията на учениците. 


За да защитят отсъствието на младата девойка, родителите й заявили, че тя вече можела да плува, тъй като посещавала частни уроци по плуване за момичета мюсюлманки. 


Освен това Федералният съд отхвърлил жалбите, защото смятал, че момичето не е изложено на погледите на други мъже повече, отколкото когато пътува към училище. 


„Надяваме се, че родителите и момичето ще се откажат от тази идеализирана визия на преподаването по плуване и ще се изправят срещу социалната реалност, която преобладава тук”, заключила съдебната власт.