За второто му издание животновъдите доведоха повече от 700 овце

Има ли бъдеще професията овчар у нас? Два различни отговора от едно 15-годишно момиче и от един професор животновъд. Техните прогнози събра репортерът Йовка Драганова, която беше на най-големия събор, посветен на отглеждането на овце в България. 


Край Петропавловския манстир на 24 май започна съборът на овцевъдите. За второто му издание животновъдите доведоха повече от 700 овце, сред тях и такива от вече редки български породи. В изложението, което според организаторите е единствено по рода си на Балканите, се включиха  и овцевъди от съседните ни страни. 


В рамките на събора има множество състезания, но най-зрелищните са стрижбата на овце, така както са я  правили овчарите векове наред – на ръка, и доенето. Най-малкият участник тази година в състезанието е 15-годишната Таня Куцарова от котленското село Боринци, която за по-малко от минута издои една от овцете.


И докато ако Таня, която всяка вечер след училище се занимава с животни, е символ на това че овцевъдството у нас има бъдеще, то цифрите говорят красноречиво за обратното.  


Овцевъдството е в пълен упадък. Преходът се отрази най-пагубно на българското овцевъдство. От 10.5 млн. овце сега имаме едва един милион”, обясни проф. Димитър Георгиев.

 
И все пак, държавна стратегия, според специалистите в бранша, може да гарантира развитието на овцевъдството.


Повече гледайте във видеото.