Около 70 души се обявиха срещу ГМО храните в София

"Време е да си върнем храната!" - това бe призивът на протестиращите в центъра на София, обявили се против най-големите производители на генно модифициани храни в света. 


Привържениците на чиста от изкуствени вмешателства храна и еколозите издигнаха плакати пред министерствата на околната среда и на земеделието.
  

Георги от скоро е започнал да се интересува от темата за намесата на човека в ДНК-то на продуктите за трапезата ни. За кратко е натрупал информация и дори е създал карта на заплахата от ГМО по света. 


„За мен представляваше интерес защо изобщо говорят колко е опасно ГМО-то. Не знаех нищо. Направих си труда, проверих в интернет. Оказа се много интересно. 90% от храните в Щатите и в Канада са замърсени с ГМО, обясни протестиращият Георги.


Според природозащитниците този проблем не е абстрактен и за нас и са уверени, че ГМО в храните има и у нас.


Навлиза все повече, главно чрез вносните продукти. Знаем, че контролът в България е занижен, но още от преди 5-6 години чрез разследващи материали бе установено, че влиза и чрез посевите, най-вече на царевица от Румъния”, обясни Петко Ковачев от Институт за Зелена политика.


Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша, поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения царевица, разрешени за отглеждане в ЕС.  


Георги обаче е убеден, че има и по-дълбоки проблеми: 


„За десет години фермери фалират. Само за десет години свинете стават стерилни, ако са си ги хранили с ГМО царевица. Шокиращо е, нали?”


Повече по темата ще намерите във видеото.