Френската компания „ГДФ Суез” е поредният акционер в газовия проект

„Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” приветства решението на френската енергийна група „ГДФ Суез” да приключи сделката ОМВ, с която ще се присъедини към австрийската компания, унгарската ФГСЗ, румънската „Трансгаз”, Българския енергиен холдинг и „Боташ” от Турция като акционер в „Набуко”, съобщиха от консорциума.

 

Общоевропейското значение на „Набуко” ще бъде значително подсилено с подписаното днес споразумение. Включването на „ГДФ Суез” ще подсили акционерната структура и ще отвори вратите към френския пазар”, се казва в разпространеното изявление, цитирано от БГНЕС.

 

Познанията на „ГДФ Суез” за газовата индустрия, като най-голям оператор на транспортна инфраструктура в Европа, и статутът им на втори по големина купувач на природен газ на континента осигуряват огромно преимущество на проекта, смятат в концерна. От там отбелязват, че френската компания вече е много активна в държавите-участнички в „Набуко” – факт, който коментира главният изпълнителен директор на „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” Райнхард Мичек.

 

„Приветстваме включването на „ГДФ Суез” в проекта. Широката акционерна структура от компании, лидери в газовата индустрията в Европа, е важна стъпка към стабилната финансова структура на проекта”, заяви на свой ред главеният финансов директор Франк Зиберт.

 

Когато бъде готов, „Набуко” ще транспортира природен газ през България, Румъния, Унгария до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен, Австрия. Правителствата и компаниите, които стоят зад проекта, се надяват от там синьото гориво да достигне до над 500 млн. потребители в Европа.