Президентът Башар Асад призна помощта на “Хизбулла” в конфликта в страната

Сирия ще отговори на всеки нов въздушен удар на Израел, заяви президентът Башар Асад. В интервю за финансирания от групировката "Хизбулла" телевизионен канал "Ал Манар" Асад уточни, че начинът на отговор "ще зависи от обстоятелствата и момента" на евентуалната нова атака срещу Сирия.

 

Изказването си Башар Асад направи, след като по-рано този месец Израел обяви, че е унищожил с удар от въздуха пратка с ракети за "Хизбулла", складирана на летището в Дамаск.

 

На въпрос на "Ал Манар" за доставките на руските зенитни ракети С-300 за Сирия президентът каза, че оръжейните договори с Русия са подписани преди започването на конфликта в Сирия. По думите му руската страна се е ангажирала да изпълни изцяло тези договори. Асад не пожела обаче да уточни дали договорите включват и доставка на модерните ракетни системи.

 

Той каза още, че е подложен на силен обществен натиск да отвори нов фронт срещу Израел на Голанските възвишения, окупирани от Израел през 1967 година. В интервюто си той защити участието на „Хизбулла” в сирийската гражданска война и каза, че ливанското шиитско движение участва само с ограничен брой бойци.